Pevska delavnica o conductusu

 

Petek, 14. avgusta 2015, med 10.00 in 13.00,
Radovljiška graščina

JOHN POTTER
CHRISTOPHER O'GORMAN
ROGERS COVEY-CRUMP
Velika Britanija

Brezplačna delavnica o conductusu za pevce in vokalne ansamble

Delavnica o conductusu je namenjena tako šolanim kakor ljubiteljskim pevcem. Pomagala bo razumeti, kako so nastale tovrstne latinske pesmi in kako jih je mogoče izvajati. Praktično delo s tremi tenoristi, med katerimi sta dolgoletna člana skupine The Hilliard Ensemble, bo imelo poudarek na najpomembnejših izvajalskih elementih, kot sta intonacija in ansambelsko petje, pokazalo pa bo tudi, kako lahko sami ustvarimo solistični conductus. Za glasbo bo poskrbljeno, a obstoječe ansamble vabimo, da prinesejo kakšen koralni spev in najstarejšo srednjeveško skladbo, ki jo uspejo najti.

Aktivne udeležence prosimo za prijave do 15. julija. Prijave zbira Domen Marinčič.

Dodatne informacije:
E domen.marincic@web.de T 01 432 42 58 M 031 849 498

1408 The Three Medieval Tenors photo Paul Arthur
Foto: Paul Arthur

John Potter, Christopher O’Gorman in Rogers Covey-Crump so začeli sodelovati kot tercet v sklopu raziskovalnega projekta Univerze v Southamptonu Cantum pulcriorem invenire. Debutirali so leta 2012 na Festivalu stare glasbe v Yorku in odtlej posneli tri zgoščenke za založbo Hyperion. Repertoar 12. in 13. stoletja raziskujejo in širijo še naprej in v tej sezoni bodo nastopili tudi v Belgiji, Nemčiji, Slovaški in Španiji.

John Potter je izdal štiri knjige o petju pri založbah Cambridge University Press in Yale University Press in je do nedavna predaval na Univerzi v Yorku. Med letoma 1984 in 2001 je bil stalni član skupine The Hilliard Ensemble. Veliko je prispeval k ansamblovem projektu Officium in številne zamisli razvil v poznejših posnetkih zasedbe The Dowland Project za založbo ECM. Veliko je snemal tudi z ansambli Red Byrd, The Harp Consort in The Sound and the Fury. Sodeloval je pri prvih izvedbah skladb Arva Pärta, Luciana Beria, Karheinza Stockhausna, Jamesa Dillona, Gavina Bryarsa in Michaela Finnissyja, bil pa je tudi spremljevalni vokalist Manfreda Manna, Mikea Oldfielda in skupine The Who.

Christopher O’Gorman je študiral na Kraljevi akademiji za glasbo in na Univerzi v Yorku. Sodeluje z ansambli Gabrieli Consort, Binchois Consort, I Fagiolini, Ex Cathedra, Britten Sinfonia Voices, Brabant Ensemble in Ebor Singers. Z ansamblom The London Quartet je nastopal na turneji v ZDA. Z ansamblom Gabrieli Consort je koncertiral kot solist v Veliki Britaniji, Nemčiji, Poljski in Španiji. Posnel je nova dela Rogerja Marsha in Kerry Andrew ter izvajal doslej neznano glasbo francoskega baroka, ki jo je odkril muzikolog Paul Gameson.

Rogers Covey-Crump je bil trideset let stalni član skupine The Hilliard Ensemble in je izvajal tako staro glasbo kot nova dela. Skoraj petdeset let nastopa tudi kot solist v Veliki Britaniji, Evropi in Severni Ameriki in je znan predvsem kot evangelist v Bachovih pasijonih. Kot solist je posnel posvetne pesmi Dufayja in Ockeghema, pesmi z lutnjo z Jakobom Lindbergom in Paulom O’Dettejem in pet zgoščenk samospevov s konca 18. stoletja s komornim ansamblom Café Mozart. Bil je ustanovni član ansambla Gothic Voices. Posnel je tudi veliko baročne glasbe z dirigenti, kot so Andrew Parrott, Stephen Cleobury in Roy Goodman. Z ansamblom King’s Consort je sodeloval pri vrsti zgoščenk s posvetno in cerkveno glasbo Henryja Purcella.

Koncert in delavnica sta plod raziskovalnega projekta Cantum pulcriorem invenire: latinska poezija in glasba ok. 1180–ok. 1320, ki so ga izvedli med letoma 2010 in 2014 na Univerzi Southampton s podporo ustanove Arts & Humanities Research Council.

Conductus LOGO

Arts Humanities LOGO

University of Southampton LOGO


Copyright © 2020 Festival Radovljiva

Izdelava spletne strani: Mandu d.o.o.