38. Festival Radovljica 2020 bo potekal med 7. in 23. avgustom. Kljub negotovostim je predvideni spored ostal nespremenjen. Repertoar sega od najzgodnejšega zapisanega večglasja do Chopina in Liszta. Šest sporedov bo na festivalu doživelo svetovno premiero, pet jih je tako ali drugače povezanih s Slovenijo, štirje so nastali posebej za festival in trije so posvečeni slovenski glasbeni dediščini od 16. do 19. stoletja. Več koncertov bo v cerkvi, otvoritveni koncert bo predvidoma na prostem, enega izmed sporedov v graščini bomo ponovili.

Na vse koncerte vozi festivalski avtobus iz Ljubljane in Kranja.

DNEVI BAROČNE GLASBE VELESOVO - Tečaj za orgle in čembalo, predavanja

 

Od sobote, 11. avgusta, do torka, 14. avgusta 2018
Velesovo (Adergas)

James Johnstone (Velika Britanija)
Domen Marinčič (Slovenija)

Pavao Mašić (Hrvaška)
Tomaž Sevšek (Slovenija)

Tečaj je namenjen orglavcem in čembalistom, ki jih zanimajo nemška glasba 16.–18. stoletja in zgodovinska glasbila s tipkami, kot so orgle, čembalo in klavikord. Potekal bo v cerkvi Marijinega oznanjenja, kjer stojijo orgle v nemškem baročnem slogu iz delavnice Tomaža Močnika, in v nekdanjem samostanu v Velesovem (Adergas). Tečaj organizira zavod Harmonia Antiqua Labacensis v sodelovanju s Festivalom Radovljica. Poudarek je na glasbi Johanna Sebastiana Bacha in njegovi prvi objavljeni zbirki orgelske glasbe Clavier-Übung III.

11 8 cerkev Marijinega oznanjenja Velesovo foto Jana Jocif

Foto: Jana Jocif

Tečaj vključuje individualni pouk na orglah, čembalu in po želji tudi na klavikordu (vsaj tri pedagoške ure), obisk dveh koncertov 36. Festivala Radovljica 2018 (11. in 13. avgusta), predavanja (Bachova cikla Clavier-Übung I in III, Indikacije za spreminjanje tempa v Bachovi glasbi) in krajši orgelski izlet na Bled in v Radovljico. Za bivanje in prehrano po ugodni ceni bo poskrbljeno v župnijskem domu Velesovo. Število aktivnih udeležencev je omejeno.

Prijavnina znaša 135 € in ne vključuje stroškov bivanja in prehrane (ti znašajo za vse štiri dni skupaj le 45 €). Poravnati jo je treba ob začetku tečaja. Prijave pošljite do 20. julija 2018 na harmonia@antiqua.si Vsaka prijava mora vsebovati ime in naslov, podatke o starosti, glasbeni izobrazbi in naslove skladb, ki jih nameravate igrati na tečaju.

Dodatne informacije:
harmonia@antiqua.si
+386 41 557 912 (Tomaž Sevšek)

James Johnstone je po študiju čembala in orgel v Londonu in na Nizozemskem razvil kariero kot solist, komorni glasbenik, kontinuist in pedagog. Izvaja solistične recitale v Veliki Britaniji, Belgiji, Danski, Franciji, Islandiji, Nemčiji, Nizozemski, Poljski, Španiji, Švici, Izraelu, Ekvadorju, Kolumbiji in ZDA. Posnel je dvaindvajset zgoščenk za založbo Deutsche Grammophon z ansamblom Gabrieli Consort and Players, deset zgoščenk z ansamblom Florilegium in devet solističnih zgoščenk z glasbo Blowa, Gibbonsa, Ercola Pasquinija, Corneta in elizabetinskih skladateljev. Med njimi so tri zgoščenke z Bachovo orgelsko glasbo, tudi zbirka Clavier-Übung III. James Johnstone je profesor zgodovinskih glasbil s tipkami v Guildhall School of Music and Drama in na konservatoriju Trinity Laban.

Domen Marinčič je študiral čembalo pri Carstnu Lohffu v Nürnbergu in končal podiplomski študij generalnega basa pri Albertu Rinaldiju na Visoki šoli za glasbo Trossingen. Študiral je tudi violo da gamba pri Hartwigu Grothu in Philippu Pierlotu. Kot komorni glasbenik nastopa po vsej Evropi, v Kanadi, na Kitajskem in na Bližnjem vzhodu. Posnel je več kakor trideset zgoščenk za založbe Aeolus, Accent, Arcana, BIS, Harmonia Mundi France, Oehms Classics, Ricercar in Sony/DHM.

Pavao Mašić je študiral orgle in čembalo v Zagrebu in nadaljeval študij pri Kei Koito v Lausannu in pri Robertu Hillu v Freiburgu. Dobil je več kakor dvajset hrvaških in mednarodnih nagrad, tudi Grand Prix Bach in nagrado občinstva na Bachovem orgelskem tekmovanju v Lausannu. Od leta 1999 je glavni organist cerkve sv. Marka v Zagrebu in kot izredni profesor predava čembalo na Glasbeni akademiji v Zagrebu. Med njegovimi novejšimi posnetki sta dvojna zgoščenka z orgelsko glasbo Anđelka Klobučarja in Bachova Umetnost fuge, ki sta dobila kar po štiri nagrade Porin.

Tomaž Sevšek je študiral orgle pri Zsigmondu Szathmáryju in čembalo pri Robertu Hillu na Visoki šoli za glasbo v Freiburgu. V okviru izmenjave se je eno leto izobraževal na Eastman School of Music v Rochestru (ZDA) pri Davidu Higgsu in Arthurju Haasu. Koncertira doma in v tujini (Nemčija, Avstrija, Italija, Francija, Španija, ZDA) in sodeluje z raznimi slovenskimi orkestri. Izvaja tudi solistične recitale na znanih zgodovinskih orglah po Evropi.

 

 


Copyright © 2020 Festival Radovljiva

Izdelava spletne strani: Mandu d.o.o.